HEART OF TAINA 25


TAINA 25 este o platfomă de modă și de artă născută în Transilvania. Conceptul are la bază autenticitatea și naturalețea, tocmai de aceea, o parte dintre creațiile noastre sunt decorate cu broderie tradițională, specifică anilor 80' din Transilvania. O mare importanță o au femeile din satul Mocod, care realizează manual broderiile cu mult talent și îndemânare.

Satul Mocod, parte din Țara Năsăudului, cu oameni liberi și cu rădăcini atestate în epoca medievală, este unul dintre locurile în care istoria se întrepătrunde cu prezentul. La Mocod s-au născut martiri ai Bisericii, eroi ai luptei de eliberare a Transilvaniei, cum a fost căpitanul Scridon, cărturari precum Aron Densușianu care au învățat copiii să scrie românește sau, mai târziu, scriitoarea Maria Luiza Cristescu, celebră în anii 70. Satul liniștit de care s-a îndrăgostit însuși Steinhardt este așezat într-o regiune frumoasă, cu oameni cumsecade, pe Valea Someșului Mare.

Mama Zamfiră


Este prototipul femeii curajoase, gata oricând să se lupte la propriu pentru drepturile ei și ale copiilor. Povestea Zamfirei începe într-un sat apropiat, când o fată frumoasă ca un model s-a măritat “străina” cu un bărbat blând, singur la părinți. Frumoasa străina s-a adaptat rapid în casa socrilor, devenind repede mocodeancă în adevăratul sens al cuvântului. Și-a pierdut bărbatul, a crescut singură trei fete, transmițându-le spiritul ei de a urni lucrurile din loc, chiar în circumstanțe care par imposibile. În ciuda vieții grele, a rămas cu convingerea că lucrurile bine făcute, temeinice, sunt cele care contează. Are un gust pentru frumos ieșit din comun, completat de hărnicie și îndemânare.

Mătușa Olimpie


Este expresia vie a femeii puternice de pe Valea Someșului. Păstrează urmele unei frumuseți copleșitoare, justificând tinerețea tumultuoasă, plină de experiențe, neobișnuit de vie în istoria zonei. Vine dintr-o familie înstărită, de referință pentru satele din jur. A trăit experiența comunismului când familia și-a piedut întreaga agoniseală. Tinerețea ei s-a pierdut printre lozincile fără conținut ale colectivizării. Dramele personale se văd pe chipul ei, îi trădează suferința, dar de fiecare dată a luat-o curajos de la capăt. S-a îmbrăcat în costum național, hainele de sărbătoare care se potrivesc bine cu personalitatea ei deosebită, de adevărată învingătoare.